img

YKS’YE SON 1 AY

By Admin 3.05.2019
Yorum Sayısı:1

Merhaba Sevgili Arkadaşlar.

15 ve 16 Haziran 2019’da yapılacak olan YKS’de; TYT sınavına 2 milyon 446 bin, AYT sınavına 1 milyon 985 bin ve YDT sınavına ise 134 bin aday başvuru yaptı. Milyonlarca öğrenci gibi siz de uzun bir ortaöğretim hayatınızın sonuna geldiniz. İyi bir gelecek için gireceğiniz bu sınavlara ilk giren siz olmadığınız gibi son giren de siz olmayacaksınız. Yani yaşadığınız bu süreç, her üniversite öğrencisinin geçirdiği olağan bir süreç olduğu için son bir ay sınav stresini mutlaka aşmalısınız. Zaten aylardır ders çalışarak bu işteki samimiyetinizi ortaya koydunuz. Şimdi sınav günlerini bu emeklerinizin karşılığını alma günleri olarak görmelisiniz. Sınava ne kadar az bir süre kaldıysa o kadar bunalmak yerine rahatlamalısınız. Çünkü bu süreci ders çalışma sorumluluğunuzdan kurtulmak için son bir ay olarak görürseniz kendinizi daha rahat, huzurlu ve mutlu hissedersiniz.

Teknik Olarak Yapılması Gerekenler

Kalan bir ayı nasıl daha verimli değerlendirebiliriz? Bu konuda şunları yapmalyız: Varsa eksik konuları mutlaka tamamlamalı ve branş denemeleri çözerek unutulan konuların üzerindeki tozları şöyle bir almalıyız. Böylece tüm müfredatı gözden geçirmeyi ve daha zinde olmayı sağlayabiliriz. Gelelim atılması gereken en önemli adım olan deneme çözmeye. Hayalimizdeki üniversiteye bir adım daha yaklaşmamız için son bir ay mutlaka bol bol deneme çözmeliyiz. Zira son günlerde ne kadar çok deneme çözer isek o kadar çok kendimizi sınava hazır hissederiz. Şöyle ki; her gün bir TYT ve bir AYT denemesi çözmek, bu denemelerin istatistiğini çıkararak yapılan yanlışların hangi konulardan geldiğini tespit etmek ve o konuların kısa bir tekrarını yapmak hiç de küçümsenmeyecek bir aşamadır Buna göre her yanlış cevabın mutlaka doğrusunu araştırıp öğrenmeliyiz. Çünkü her yanlış soru bize konu çalışarak elde edemediğimiz farklı bir ufuk kapısı aralayacaktır. Ayrıca bilhassa TYT’de süre problemi yaşayabileceğimiz için kronometre ile deneme çözmeli ve zamanı etkili kullanmayı mutlaka öğrenmeliyiz.

Bedensel Tepkiler

Son bir hafta artık yemek ve uyku düzenimizi sağlayarak bedensel tepkilerimizi en asgariye indirmeliyiz. Tabi bütün bunları ev içinde bir nevi seferberlik olarak değil, olağan bir durum olarak görmeliyiz. Bu zaman diliminde özellikle sağlığımıza dikkat etmeli ve gribal enfeksiyonlara karşı daha dikkatli olmalıyız. Mümkünse daha az insanla vakit geçirerek her konuda moralimizi bozabilecek kişi veya kişilerden sınava kadar uzak durmalıyız. Unutmayalım inanç, kullanabilen için bu süreçte çok önemli bir araçtır.

Ailenin Rolü

Ailemiz hepimizin vazgeçilmezidir. Ancak bu süreçte onlara da bazı sorumluluklar düşmektedir. Ebeveynler, gençlerin stresini hoş görmeli ve her konuda rahatlatıcı davranışlarda bulunarak çocuklarıyla asla can sıkıcı uzun tartışmalara girmemelidirler. Sınavın her şeyden önce gelmediği, sağlığımızın daha önemli olduğu ve kader planında her şeyin hayırlısı isteyerek çocuklarını rahatlatmalıdırlar.

Yorumlar

  • img

    Selahattin Demirboğa

    Posted on 20 Ocak, 2020

    Bilgi için teşekkür ederiz.

Yorum Yap